abs workout, senaman perut

Tips dan Koleksi Rutin Senaman Untuk Perut

Post khusus untuk kumpul infografik senaman untuk perut. Min bet banyak rutin senaman korang simpan dekat hp kan? 😛 Takpa, yang dalam ni min pilih ada sebabnya tau – dipilih untuk cover semua peringkat dari senang sampai ke advance. Tinggal nak ikut ja. 😉

abs workout, senaman perut

Untuk permulaan sebelum nak mulakan rutin senaman, adalah korang sebaiknay kenalpasti otot2 yang terlibat dekat perut tu. Dari situ korang tahu otot apa yang kita target waktu senaman, selain elakkan nak fokus satu bahagian ja – nanti hasilnya tak cantik.

Okeh, dah tau otot2 perut yang ada, sekarang baru boleh tengok rutin senaman yang min dah kumpulkan. Boleh ikut seperti dalam infografik ni, atau kekerapan dia korang adjust sendiri.

Yang penting, ada progress.

Rutin Senaman Untuk Perut

Senaman yang ni bagus sebab dia cover semua bahagian otot di core
Hehe..buat crunch dengan coklat crunch
Bahagian belakang badan pun jangan lupa
2 min pun boleh cover semua (kalau tak buat jugak tak tau lah)

Plank ni wajib untuk dibuat untuk keep track perkembangan otot perut kita
Rutin plan yang lebih dinamik

Nota: Untuk ibu-ibu yang lepas bersalin (maksimum kurang setahun), pastikan dulu perut korang dah sembuh sebaiknya sebab ada dua tiga senaman dalam ni tak sesuai, iaitu beri kesan kepada otot perut – diastasis recti. Serius, baca isu tersebut dulu ya, dan check korang ada ke tak.

Dah bersenam. jangan melantak benda manis pulak ya 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.